HSRC

Hun FRPG
Regisztráció Belépés
[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
  • Oldal 1 / 1
  • 1
A fórum moderátora: John, AdamJCross  
Fórum » Anyagok » Enciklopédia » Fegyverek2
Fegyverek2
AndoraDátum: Szombat, 23-03-2013, 9:41:57 PM | Üzenet # 1
Lodestar - Főorvos
Csoport: Hadnagy

Teljes név: Dr. Elisabeth Howard

Üzenetek: 307
Kitüntetések: 6
Hírnév: 1
Állapot: Offline
Torpedók


Tri-kobalt bombák:
A tri-kobalt torpedókat nagy robbanóerejük miatt nagyobb mozdulatlan célpontok ellen használják például űrállomások ellen. Több faj kifejlesztette ezt a fegyvert egyik példa erre az Eminiar VII és a Vendikar akik tri-kobalt fegyvereket használtak a szimulált háborújukban.

Bár a Föderáció betiltotta a területén a szubtéri fegyverek használatát a 2. Khitomeri egyezmény
alapján de a Csillagflotta hajói képesek tri-kobalt torpedókat szállítani és kilőni. 2371-ben a Voyager
tri-kobalt torpedókat használt ahhoz hogy elpusztítsa a Gondviselő állomását lehetetlenné téve a Kazonoknak a használatát. A Csillagflotta tri-kobalt torpedói programozható robbanóerejűek a Gondviselő állomását elpusztító például 20 000 teracochrane volt ami több mint elég volt ahoz hogy elpusztuljon az állomás. A tri-kobalt torpedók képesek rést nyitni a szubtérbe bár kevésbé olyan veszélyeset mint a Föderáció által a Khitomeri szerződés előtt tesztelt isolitikus robbanófejek. Képesek továbbá párhuzamos dimenziók közt is rést nyitni bár ezek ritkák és általában nem stabilak.

Alapvetően a tri-kobalt torpedóval a Föderáció megszegte a Khitomeri egyezményt bár ezek a torpedók stabilan használhatóak.

Fotontorpedó:
A fotontorpedó egy erős, nagy hatótávolságú fegyver, amelyet a Föderáció csillaghajóin már több
mint 150 éve használnak. A korai modellek a maiaktól csak a kifinomultság mértékében és a robbanófej erejében különböztek. A Csillagflotta hajóin manapság legelterjedtebb a 6-os típus. A torpedó egy nyújtott elliptikus testből áll, amely 210 cm hosszú, 76 cm széles és 45 cm magas, tömege - töltés nélkül - 247.5 kilogramm. A fotontorpedó robbanófeje maximum 1.5 kg anyagot és 1.5 kg antianyagot tartalmaz. Ezek több ezer golyócskában vannak egy mágneses mező belsejében - a fegyver ereje a golyócskák számának csökkentésével gyengíthető.

Egy torpedó célkereső, írányító és detonációs rendszereket is tartalmaz, valamint egy
szubtértartó egységet. Az utóbbit az indító jármű saját meghajtó mezője tölti fel a kilövés pillanatában, megnövelve ezzel a torpedó sebességét: Vmax=VI+(0.75 VI/c), ahol VI az indító jármű sebessége, c a fénysebesség. Ha a kilövés alacsony impulzus sebességen történik a torpedó 75%-kal magasabb fénysebesség alatti sebességre gyorsul fel; magas impulzus sebességnél a torpedó nem fog teret váltani. Szubtéri sebességnél a torpedó a szubtértartó kimerüléséig szubtéri sebességen marad, habár ezzel a robbanófej hatásfoka is csökken. Közepes hatásfok esetén a torpedó akár 3.500.000 km-es távolságot is elérhet a fénynél alacsonyabb sebességgel.

A fotontorpedó ballisztikus röppályán is képes haladni; az irányzékát a kilövő hajó, a saját irányító
rendszere vagy ezek kombinációja vezérelheti. Egy fotontorpedó robbanófeje eltávolítható, helyére érzékelők vagy egyéb felszerelések kerülhetnek. Néhány fejlettebb modell térhajtóművel van ellátva, így nagy hatótávolságú szondaként alkalmazhatók. A VIII-as osztályú szonda 1.12 fényévet tud bejárni 9-es fokozaton, míg a IX-es osztályú 2 fényévet ugyanezen sebességen. Egy alkalommal a torpedót arra használták, hogy egy föderációs diplomatát egy fontos találkozóra szállítsanak.

Kronoton torpedó:
A Kronoton torpedók időfluxusban vannak így képesek áthatolni a hagyományos pajzsokon. Minden egyes torpedónak sajátos idővariánsa van. Szerencsére a Voyager legénységének sikerült egy alternatív idősíkon a torpedóknak ellenálló pajzsot kifejlesztenie miután hatalmas károkat szenvedtek el tőlük. Az időpajzs nem csak a torpedóktól véd hanem, ha megváltoztatják a történelmet az időpajzzsal rendelkező hajókra a változás nem hat.

A torpedók erős Kronoton részecske sugárzást bocsátanak ki magukból amelynek mellékhatásai lehetnek az élő szervezetre. 2373-ban például Kes több évet utazott először előre majd vissza a Kronoton részecskék miatt amelyeket egy Krenim torpedó juttatott a szervezetébe egy alternatív idősíkon és az élete meghosszabbítására szolgáló temporális kamra aktivizált. Miután megszerezte a torpedó pontos idővariánsát (1.47) sikerült visszaküldeni őt az eredeti idejébe.

A Kronoton torpedókat a Krenimek fejlesztették ki, ez a faj igen fejlett temporális technológiával rendelkezett. A Voyagernek sikerült 2374-ben megsemmisítenie a Krenim időhajót így a Krenimek befolyása jelentősen csökkent a körzetben azt viszont nem tudni hogy az eredeti idősíkon használnak-e Kronoton alapú torpedókat.

Quantum torpedó:
A 2360-as években erősödő romulán aktivitás és a Borg fenyegetése válaszra késztette a
Csillagflottát; ezen projektek egyike az új kvantumtorpedó. Habár elméletileg nincs felső határa az anyag/antianyag torpedórobbanófej méretének, a 25 izotonnánál nagyobb erejű robbanófejek túl nagyok és nehezek ahhoz, hogy igazán hatékony fegyverek legyenek. A Csillagflotta egy olyan robbanófejet akart kifejleszteni, amely akár 50 izotonnánál nagyobb tűzerőt képvisel, és a fegyver hatékonysága sem csökken.
A Csillagflotta kutatói a fejlesztést a nullpont energiarendszer irányába folytatták. A kezdeti tesztek még negatív energiaegyenleget eredményeztek - több energia kellett a nullpont reakció elindításához, mint amint a reakció végül kitermelt. Ezt a problémát végül legyőzték, és sikerült felrobbantani egy 52.3 izotonnás kvantumtorpedót a Grommbridge 273-2A gyárnál.

Az eszköz működés közben egy 11-dimenziós téridő membránt hoz létre, amely egy füzérré csavarodik fel. Ez az eljárás rengeteg szubatomikus részecskét hoz létre, majd egy robbanás formájában nagy energiát képes felszabadítani.

Az elkészített torpedó mérete hasonló a standard fotontorpedóéhoz, és egy sűrített tritánium és duránium hab vázból áll, amit egy ablatív réteg és egy sugárzásnyelő polimer bevonat vesz körül. Maga a robbanófej egy nullpont-mező reaktorkamrából áll, amely egy könnycsepp alakú rodínium ditellenit kristályból készült, és szintetikus neutronium és dilítium burok veszi körül. Ehhez egy nullpont indító csatlakozik; az indító egy elektromágneses egyenirányítóból, egy hullámvezető szálból, egy szubtérmező-erősítőből és egy kontinuumtorzító sugárzóból készül. A sugárzó hozza létre a tényleges szűkítő mezőt egy kúp alakú szegből 10-16 méter hosszan a torpedó orrán.

A nullpont indító egy 21.8 izotonna erejű fejlesztett fotontorpedó robbanásából szerez energiát. Az
anyag/antianyag reakció négyszer zajlik le egy standard robbanófejnél; a robbanás energiáját átvezetik az indítón 10-7 másodperc alatt, ez feltölti a sugárzót, amely egy feszültséget hoz létre a vákuum tartományában. Amint a vákuum membrán 10-4 másodperc alatt kifeszül, egy min. 50 izotonnának megfelelő energiapotenciál jön létre. Ez az energia 10 -8 másodpercig a reaktorkamrába kerül, és innen engedik ki a kamra falának irányított "hibájának" eredményeként.
A kvantumtorpedó meghajtó és irányító rendszerei is fejlettebbek egy standard fotontorpedóéhoz képest. A számítógépes rendszer bioneurális gélcsomagokon alapszik, hatékonyabb adatátvitelt és irányítási képességet eredményezve.

Egy kvantumtorpedó előállítása kezdetben nehezen ment, mivel sok olyan részből áll, amely nem replikálható. Ennek eredményeként a kvantumtorpedót csak viszonylag kevés hajóra telepítették. Miután ezt a problémát is sikerült megoldani, a kvantumtorpedó már egyre szélesebb körben válik bevethetővé.

A kardassziaiak is létrehozták a kvantumtorpedó egy verzióját, amivel a Csatahajó típusú hajóikat szerelték fel. Kiderült, hogy a fejlesztés közben az Obszidián Rend egy ügynöke lemásolta és kijutatta a Csillagflotta kvantumtorpedójának terveit. A kardassziaiak állítólag komoly problémákkal szembesültek a kvantumtorpedó gyártása során, és a torpedóik jóval kisebb erejűek lettek a Csillagflotta modelljeinél. Ennek eredményeként a Hadvezetés úgy döntött, hogy a kvantumtorpedó nem megfelelő arra, hogy a flotta fő torpedófegyverzete legyen, és kis hatótávolságú védelmi rendszerként kezdték használni.

A kardassziaik közben igyekeztek fejleszteni a kvantumtorpedójukon, de a klingonokkal vívott háborúban sok kutató- és gyártóközpontjuk megsemmisült, a legtöbb a személyzettel együtt. Habár a részletek nem világosak, úgy tűnik, hogy a kardassziaiak kénytelenek voltak abbahagy e fegyver gyártását.

A legtöbb kvantumtorpedó-indító a fotontorpedó-indítók egyszerű változata. Az első modell a pulzálótüzelésű-vetőcső kvantumverziója volt a Defianton, amely másodpercenként egy torpedót volt képes kilőni. A Sovereignen jelent meg a kvantum robbanótüzelésű-vetőcső - a 4-es típusú foton robbanótüzelésű modell változata.

Szintén a Sovereignen jelent meg a gyorstüzelésű torony; ennek segítségével a célpont közvetlenül lőhető, nem kell a kilövés után irányítani - ezzel sikerült lecsökkenteni a kis távolságban lévő célpontok elleni torpedók repülési idejét. A Sovereign tornya másodpercenként 4 torpedót képes kilőni, ezzel gyorsabb, mint bármelyik torpedóvető.

Transzfázisos torpedó:
Ezt a torpedótípust a Csillagflotta fejlesztette ki egy alternatív idősíkon és Janeway admirális hozta magával 2377-be, amikor visszautazott az időben azért hogy ennek a fegyvernek a segítségével hamarabb hazajuttassa a Voyagert. A transzfázisos torpedót a borg ellen fejlesztették ki de az alternatív idősíkon Csillagflotta nem használta olyan rendszerességgel mint például a fotontorpedót mivel a borg képes hamar adaptálódni erre a fegyverre is.

A torpedó erejét mutatja az is hogy egy borg kocka elpusztításához elég egy torpedó is. Nem szükséges hozzá nagyobb energiaforrás se nagyobb torpedóvető és könnyedén előállítható. A Voyageren is gyártottak belőlük legalább tíz példányt.

Sajnos azonban a borg asszimilálta Janeway admirálist így sikerült adaptálódniuk a torpedóra tehát a Csillagflotta jelentős fejlesztések nélkül nem használhatja újra ezt a torpedótípust. Szerencsére azonban, hála a torpedóknak sikerült a Voyagernek elpusztítania az egyik borg transztérközpontot.

Hozzáadva (2013-03-23, 8:41 PM)
---------------------------------------------

Aknák:


Antianyag aknák:
Kisebb méretű egységek amelyek antianyagot tartalmaznak. Közelségi érzékelőkkel vannak felszerelve így ha egy hajó megközelíti őket az aknák is elindulnak felé majd a megfelelő távolságnál felrobbantják magukat így az antianyag nagy károkat képes okozni a hajó burkolatában. 2369-ben a USS Enterprise-D Jellico kapitány parancsnoksága alatt 500 antianyag aknát erősített egy komp segítségével több Kardassziai hajó hasára.

Gravitációs aknák:
A 2350-es években használták őket a Kardassziai háború alatt. Nagy hatóerejű töltetekkel voltak felszerelve. Több aknát a háború után nem szereltek le ezért 2368-ban a USS Denver véletlenül az egyikre futott a Beloti szektorban. A Kobayashi Maru kiképzőprogram keretein belül is szimuláltak ilyen aknákat.

Multi-kinetikus akna:
Tömegpusztító fegyver amelyet a Borg fejlesztett ki. Öt millió izotonnás robbanóerejű amely energia elegendő egy egész csillagrendszer elpusztításához. A robbanást követő lökéshullám pedig 5 fényévnyire is érzékelhető lenne. A Borg ezt a fegyvert a 8472-es faj ellen fejlesztette ki úgy gondolták hogy ez eléggé hatásos lenne ellenük. 50 trillió átalakított nanoszondára lett volna szükségük hozzá de a Voyageren ennyit nem tudtak volna előállítani.

Önreplikáló akna:
Védekező robbanó egységek amelyeket Miles O'brien, Rom és Jadzia Dax talált fel 2374-ben. Az
aknákat mezőbe rendezték a Bajori féregjárat alfa kvadráns béli bejáratánál hogy megakadályozzanak minden nemű Domínium erősítés átjutását. Minden akna álcázva volt és alig voltak nagyobb átmérőjűek mint egy méter így a Domínium fejlett érzékelői sem vették őket észre. Minden akna fel volt szerelve egy replikátor egységgel így ha egyet kilőttek vagy deaktiváltak akkor annak a szomszédja pótolta azt. Az aknákat tömeges robbanásra programozták így kompenzálva a viszonylag kis erejüket.

A telepítésük igencsak nehézkes mivel addig nem aktiválható egyik sem amíg az összes a helyére
nem került ugyanis így megsemmisülne az egész mező. A Domínium meg akarta akadályozni a mező elkészülését így flottát küldtek de a Ds9 és a IKS Rotarran támogatásával a Defiantnak sikerült leraknia és élesítenie az össze aknát. Ezek után a Domínium elfoglalta az állomást de ekkorra a féregjárat már nem volt megközelíthető. Damar azonban megtalálta a módját hogyan kapcsolhatja ki az össze aknát egyszerre egy antigraviton sugárra a Ds9 deflektorán keresztűl.





"Kindness is more important than wisdom, and the recognition of this is the beginning of wisdom."
"We are all travelers in the wilderness of this world, and the best we can find in our travels is an honest friend."
"The average dog is a nicer person than the average person."
"Friend is someone who understands your past, believes in your future, and accepts you just the way you are."


Az üzenetet módosította: Andora - Szombat, 23-03-2013, 9:38:34 PM
 
Fórum » Anyagok » Enciklopédia » Fegyverek2
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés: