HSRC

Hun FRPG
Regisztráció Belépés
[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
  • Oldal 1 / 1
  • 1
A fórum moderátora: John, AdamJCross  
Fórum » Anyagok » Enciklopédia » A borgok biológiai jellemzői
A borgok biológiai jellemzői
AndoraDátum: Szombat, 23-03-2013, 7:49:12 PM | Üzenet # 1
Lodestar - Főorvos
Csoport: Hadnagy

Teljes név: Dr. Elisabeth Howard

Üzenetek: 307
Kitüntetések: 6
Hírnév: 1
Állapot: Offline
A Borg több száz vagy több ezer fajból áll, noha az asszimiláció során némi genetikai egységesülés bekövetkezik, mivel az újdonsült dolgozó DNS-e több helyen átíródik. A Borg dolgozók között az alfa- és delta kvadráns humanoid fajain (emberek, klingonok, kardassziaiak) kívül egészen extra ahumanoid életformák is találhatóak, bár rejtély, hogy ezek asszimilációja hogyan sikerülhetett. A Borg elsődlegesen más fajok beolvasztása által szaporodik. Több okból is meglehetősen valószínűtlen, hogy a humanoid szaporodásmódok hagyományos formáit egyáltalában alkalmazná (például mivel a Borg megveti saját tökéletlen szerves részeit, egy terhes dolgozó meglehetősen kiszolgáltatottá válna stb.), azaz a dolgozók egymás közt szaporodnának; bár találtak Borg hajókon már csecsemőket, alig megindult implantációval, azonban valószínűleg ezeket is más fajoktól rabolták; bár biztosat ezúttal sem mondhatunk.

Az azonban bizonyos, hogy a Borg dolgozó élete során egyre kevesebb szerves résszel rendelkezik, ezek sorra lecserélődnek implantátumokra; a nagyon régóta asszimilált Borg dolgozók emiatt nem is képesek sokáig a Kollektíván kívüli életre, és egyre inkább implantátumaik működésétől függenek. Vannak teljesen testetlenedett Borg dolgozók is: elsősorban a Királynő. Ezek csak mint a Kollektíva tudásának egy része léteznek, ha fizikai megjelenésükre szükség van, akkor egy szintetikus testet állítanak elő nekik. A Borg ezt tartja a létezés tökéletes formájának. Egyébként a kollektív tudat részeként létezés a dolgozóknak nemcsak kötelessége, hanem (talán az egyetlen) joga is: ha egy dolgozó testileg meghal, „lelke”, azaz tudása és gondolatai a kollektív tudat részeként még sokáig fennmaradnak.
Az asszimiláció folyamata az asszimilálandó egyén elfogásával kezdődik, miközben az őt elfogó Borg dolgozó a már-már rituálisnak nevezhető, elmaradhatatlan „Minden ellenállás hasztalan” („Resistance is futile”) versikét mormolja. Ezt követően a dolgozó egyik felső végtagjának erre szolgáló részéből nanoszondákat fecskendez az áldozat véráramába (a nyaki erekbe). A nanoszondák apró, kb. a vérsejtek méretével azonos méretű gépek, melyek (akárcsak a szervezet enzimei) képesek a biológiai makromolekulák közvetlen átalakítására.

A primer asszimiláció a szerves humanoid test nanotechnológiai eszközökkel való előkészítését jelenti az implantátumok befogadására, bizonyos implantátumok pedig már ekkor szintetizálódnak. A szekunder asszimiláció műtéti jellegű, és további szerves részek lecserélését jelenti, félig szerves vagy szervetlen implantátumokra. Az implantáció folyamata a dolgozó egész életét végigkíséri, soha nem szűnik meg.

A nanoszondák beinjektálása
A nanoszondák legelőször a vörösvérsejteket támadják meg, azok nagy részét elpusztítva, ezen kívül semlegesítik az immunrendszer jelentős részét is, hiszen az később kilökné az implantátumokat. A vörösvérsejtek pusztulása részben oxigénhiányos asphyxiát okoz, ettől az áldozat egy időre eszméletét veszíti, ami, védekezése hiányában, jelentősen megkönnyíti a szekunder, műtéti asszimilációt, részben pedig felszabadul a vérsejtek vastartalma, nyersanyagul szolgál az ekkor szintetizálódó kisebb implantátumok számára. A primer asszimiláció a nanoszonda-fertőzés terjedésének útját mutatva az erek kitágulását és megfeketedését okozza, ezért válik a dolgozók bőre olyan furcsán rücskössé és foltossá (ahogy talán az egyik dolgozót ábrázoló képen is látható).



A primer asszimiláció során szintetizálódik az idegi jeladó/jelvevő egység, amely a transztéren, illetve a szubtéren át sugárzott kollektív tudatot és akaratot fogja, ezáltal a dolgozót a kollektíva szolgájává téve; illetve a dolgozók gondolatait közvetítve, ezen kívül szintetizálódik néhány, az agy fölötti idegi irányítást átvevő implant-egység, illetve valószínűleg ekkor szintetizálódik a személyipajzs-generátor.

A szekunder asszimiláció során a dolgozó egyik szeme helyére egy holografikus látórendszer, egyik karja helyére pedig gyakran egy funkcionálisan specifikus bionikus kar kerül, ami tehát az asszimiláción kívül néhány adott funkciót képes ellátni: például csatlakozást idegen űrhajók számítógépeihez, vagy szerelési munkálatokat. Minden dolgozó egy beépített energiacellával is rendelkezik, ami az implantátumokat látja el energiával; ezt rendszeres időközönként fel kell tölteni (regeneráció), ennek során a dolgozó inaktív állapotban van („alszik”). A dolgozók álmodni is képesek.

A kollektívából kikerült dolgozó reindividualizációja, azaz arra való képessé tétele, hogy egy nem kollektív tudatra épülő társadalomba is beilleszkedhessen, hosszú és nehéz folyamat, annál nehezebb, minél hosszabb ideig volt az egyed a Kollektíva dolgozója. Először is különféle módszerekkel ki kell szűrni a testből azokat a nanoszondákat, melyek azonnal újraszintetizálnák a testből hiányzó Borg technológiákat, ezután műtétileg el kell távolítani a páncélzatot és az eltávolítható implantátumokat (sok implantátum, például az agykérgi irányító egység a túl régóta asszimilált dolgozók esetében egyáltalán nem is távolítható el, annyira beépül a szervezet működésébe, hogy annak számára végleg nélkülözhetetlenné válik, eltávolítása halált okoz), és génsebészeti úton amennyire lehet, korrigálni a dolgozóban végbement genetikai változásokat. Ezután klónozással növesztett vagy replikált végtagokkal és szervekkel kell pótolni a Kollektíva által eltávolított szerveket, általában az egyik felső végtagot és szemet. Minthogy a dolgozók általában erős pszichikai függőségbe kerülnek a Kollektívától és a dolgozótársak gondolataitól, és az egyéni létezést és önálló tudatot „ordítóan” és „fájóan” csöndesnek és magányosnak találják (ezt a Kollektíva néha a megbízhatatlanná vált dolgozók megbüntetésére is használja, egy időre leválasztva őket a központi tudatról), szinte mindig szükség van hosszas pszichológiai kezelésre és tanácsadásra is, akár több éven át. Akiket a Borg gyermekkorában asszimilált (például Anika Hansent, Borg „nevén” Hétkilencedet), néhány tekintetben sohasem lesznek képesek a teljes értékű emberi életre, még ha ők maguk esetleg másképp gondolják is.





"Kindness is more important than wisdom, and the recognition of this is the beginning of wisdom."
"We are all travelers in the wilderness of this world, and the best we can find in our travels is an honest friend."
"The average dog is a nicer person than the average person."
"Friend is someone who understands your past, believes in your future, and accepts you just the way you are."


Az üzenetet módosította: Andora - Szombat, 23-03-2013, 7:53:08 PM
 
RicoDátum: Szombat, 23-03-2013, 8:45:01 PM | Üzenet # 2
Lodestar - Biztonsági Főnök
Csoport: Hadnagy

Teljes név: Balázs Szászi

Üzenetek: 44
Kitüntetések: 2
Hírnév: 0
Állapot: Offline
http://startrekportal.scifi.hu/images/photoalbum/album_12/cyb_borg.jpg
borg dolgozók tipusai.


 
AndoraDátum: Szombat, 23-03-2013, 9:01:41 PM | Üzenet # 3
Lodestar - Főorvos
Csoport: Hadnagy

Teljes név: Dr. Elisabeth Howard

Üzenetek: 307
Kitüntetések: 6
Hírnév: 1
Állapot: Offline
Fajok, amelyeket a Borg ismer


116-os faj: Egy technológiailag kifinomult humanoid civilizáció a Delta Kvadránsból. A faj tagjai tehetséges nyelvészek, többen közülük több ezer nyelvet ismer. A Borg először századokkal korábban próbálta meg asszimilálni a 116-os fajt, de ők túljártak az eszükön és 2374-ig kitértek előlük, amikor a Borg 20,000 egyént kivéve elrabolta mindet. Arturis a 116-os faj egyik tagja elmenekült asszimilációja elől, de később elkapták miután a U.S.S. Voyager Borghoz csalogatási tervei kudarcba fulladtak.

125-ös faj: A Borg királynő származik a fajból. Nincs más ismert információ erről.

149-es faj: A Borg asszimilálta a fejlett orvosi technológiával rendelkező civilizációt, beleérve egy eljárást az elhalt sejtek felélesztéséhez, így képes a Borg reaktiválni dolgozókat majdnem 73 órával a "halál" után. Ezt a módszert használta Hétkilenced Neelix felélesztéséhez a U.S.S. Voyager fedélzetén.

180-as faj: A Ferengi. Azt nem tudni, hogy a Ferengi, akik egy Alfa Kvadráns béli faj, miért kaptak ilyen alacsony faj számot, mivel ez azt jelenti, hogy a Borg létezésében korán lettek felmérve és katalogizálva.

218-as faj: A Delta Kvadráns a Talaxiai faja; akkor került a Borg jegyzékbe, mikor a Dolmine körzetben elfogtak egy kis teherszállító hajót 39 fős legénységével. A Talaxiaiakat könnyű asszimilálni és erős izomzatuk miatt kitűnő dolgozók.

259-es faj: Technológiailag fejlett omnicordial (vegyes-szívű) életforma, amely a galaxis 3. csomójában lakik. Ez a faj fejlesztette ki megkettőzés-minta tervet, ami adta a Borg szívénél lévő autonóm regenerációs szekvenszert.

262-es faj: Egy primitív Delta Kvadráns béli kultúra, amit 2145 körül asszimilált a Borg. Szóbeli történetük utalt egy erőteljes anyagra, ami képes "elégetni az eget". Felkeltette a Borg kíváncsiságát, és követték egy mítosz nyomát számos kultúrán át, míg értesültek az Omega molekuláról.

263-as faj: Egy primitív Delta Kvadrá béli kultúra, amit 2145 körül asszimilált a Borg. A 263-as faj úgy hitte, hogy az Omega molekula a teremtőnek egy vércseppe.

312-es faj: Egy Delta Kvadráns civilizáció, amit a Borg évszázadokkal ezelőtt asszimilált. 312-es faj fejlesztette ki a tetrion-fluxus technológiát, amivel egy energia sorompót lehet létrehozni, amit a hagyományos szenzorok nem érzékelnek. Nyilvánvalóan ez a faj alkotott ilyen energia sorompót a Ledos bolygón a déli szub-kontinens felett megvédeni a primitív Ventu népet a többi fejlett Ledosianok betolakodásától. Az energia sorompó a Ledosianok által áthatolhatatlan volt, míg a U.S.S. Voyager legénységének tagjai találtak egy utat keresztültörni rajta.

329-es faj: A Delta Kvadráns Kazon faja. A Borg megtámadott egy Kazon kolóniát a Gand szektor, 6920-as rácsában, de megfontolva a faj asszimilációját, érdektelen, mivel biológiájuk és technológiájuk jellegzetességei figyelemre méltatlanok. Miért asszimilálna egy fajt, ami csökkentene tökéletességéből?

521-es faj: A Delta Kvadráns Shivolian faja. A faj egy nő tagja látogatta meg a U.S.S. Voyagert míg a hajó kikötött a Markonian előőrsnél 2376-ban.

571-es faj: Egy faj, akik a természetfeletti Brothara istenséget imádják, aki rosszalló tekintettel nézi a halott testek meggyalázását. P'Chan, akinek a Borg megnevezése Négykilenced volt, ebből a fajból származik.

689-es faj: A Delta Kvadráns Norcadian faja.

2461-es faj: A Delta Kvadráns Brunali faja. A Brunali világ egy Borg transztér-járat közelében található és 3 alkalommal ért. támadás őket 10 év alatt; minden alkalommal a Borg megsemmisítette a nehezen újjáépített társadalmukat. Ez a faj kifejlesztett egy kifinomult technikát a mezőgazdasági genetikában, ami a termés fejlődését teszi lehetővé barátságtalan környezetben. Ezt a tudást alkalmazták egy anti-Borg kórokozó tervezésénél, amit beültettek némely gyermekük genetikai kódjába, beleértve Ichebét is.

3259-es faj: Az Alfa Kvadráns Vulkán faja. A Vulkániak nagyobb neocortex (újkéreg) állományuk miatt jobb analitikus képességűek.

4228-as faj: A Delta Kvadráns Hazari faja. Technológiailag fejlett, rendkívül erős, a Hazari kitűnő harcászati dolgozó. Egyéb fajok gyakran bérelik őket fejvadászoknak.

5174-as faj: Egy Delta Kvadráns űrkalandor civilizáció. A Borg egyszer találkozott e faj egy kis hajójával, ahol a lakók kibeleztek teljes csontozatokat, egész csontvázaikról műtéti úton el volt távolítva az izomzat, az ínszalagok, az inak és a belső szervek. A Borg sohasem tudta meghatározni az elkövetőit, de ezt lényegtelen tekinti, mivel nyilvánvalóan a Hirogen volt.

5618-as faj: Az Alfa Kvadráns Ember faja. A Borg szerint átlagon aluli koponya térfogattal, minimális nélkülözhető rendszerekkel és korlátozott regenerációs képességekkel bír. De ezen lények számos asszimilációs kísérlete nem sikerült.

6291-es faj: Az Yridian faj. A Borg megállapította, hogy az Yridianok kihaltak, a Föderációtól által, de az exo-biológus Rudy Ransom lépett először kapcsolatba a fajjal, ezáltal bizonyítva másságukat. (Ransomt kapitánnyá léptették elő és az Equinox csillaghajó parancsnokságát adták neki teljesítménye elismeréseként.)

6339-es faj: Humanoid, térhajtóművel rendelkező faj az Octant-22-theta 124-es rácsából. 2371 körül találkoztak először a Borggal, és 4 év alatt 11 billió lakos lett asszimilálva. 2375-ben a Kollektíva elfogta az egyik utolsó megmaradt űrkompjukat és asszimiláltak 13 személyt a fedélzeten. Ők 13-an feláldozták magukat, a faj által kifejlesztett szintetikus kórt vittek magukkal, hogy bosszút álljanak a Borgon. Ez a vírus eredetileg egy biológiai hatóanyag volt, de mutálódott és megtámadta a Borg kocka Vinculumjának az élő celláit, és a Vinculumon keresztül eljutott az összes dolgozóhoz a kockán. A kórokozó dolgozók ezreinél idézi elő személyiségek százezreinek véletlenszerű megjelenését, így zűrzavarba vezetve őket és végül elpusztítják a saját kockájukat.

6961-es faj: Az Alfa Kvadráns Ktarian faja. Egy dolgozót, aki ennek a fajnak a teremtménye, tanulmányozott behatóan egy Borg kockán Magnus Hansen.

8472-es faj: Kifinomult életforma egy folyadékűr extra dimenziónális birodalomból. A 8472-es faj rendkívül tömör genetikai felépítéssel és rendkívül erős immunrendszerrel rendelkezik; majdnem minden azonnal elpusztul, ami behatol a sejtjeikbe, beleértve a vegyi, a biológiai vagy a technológiai betolakodókat. 2373-ban a Borg felfedezte a folyadék űrt és megismerte a szerves űrhajóval rendelkező 8472-es fajt és egy biogenetikus tervezésű fegyver technológiát, ami jobb volt a Borg által ismerteknél. Megkeresték az asszimiláláshoz ezt a civilizációt és technológiát, majd a Borg támadást indított a folyadék űr birodalom ellen, azonban a 8472-es faj ezt visszaverte. Röviddel ezután a 8472 egy megtorló csapást indított. Egy erős bio-hajó századot küldött a Delta Kvadránsba a galaxis összes életformának eltávolítása céljából, elpusztítva a teljes bolygó és flotta rendszert a Borg felségűrben. A 8472 támadása megállt, mikor a U.S.S. Voyager együttműködve a Borggal, a legénység egy új nanoszonda technológiát használva kifejlesztett egy elhárító fegyvert, ami ellen a fajnak nincsen hatásos védelme. A 8472 elleni ütközet alatt került a Voyager fedélzetére Hétkilenced, majd később leválasztották a Kollektíváról.

10026-os faj: Egy faj a Delta Kvadráns 532-es rácsából 392,000 népességgel 2375 közepén lett asszimilálva. A Borg királynő erőszakkal próbálta Hétkilencedet segítségre bírni a faj asszimilálásánál, de e helyett ő elintézte négy egyén szökését.





"Kindness is more important than wisdom, and the recognition of this is the beginning of wisdom."
"We are all travelers in the wilderness of this world, and the best we can find in our travels is an honest friend."
"The average dog is a nicer person than the average person."
"Friend is someone who understands your past, believes in your future, and accepts you just the way you are."
 
Fórum » Anyagok » Enciklopédia » A borgok biológiai jellemzői
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés: