HSRC

Hun FRPG
Regisztráció Belépés
[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
  • Oldal 1 / 1
  • 1
A fórum moderátora: John, AdamJCross  
Fórum » Anyagok » Enciklopédia » Orvosi technológia I. (Orvostudomány)
Orvosi technológia I.
HyrumDátum: Szombat, 23-03-2013, 12:26:53 PM | Üzenet # 1
Lodestar - Biztonsági tiszt
Csoport: Kilépett

Teljes név: Duncan Idaho

Üzenetek: 46
Kitüntetések: 0
Hírnév: 0
Állapot: Offline
Orvosi technológia I.

Az orvosi technológia gyors fejlődése ma már azt jelenti, hogy egyetlen statikus referenciamunka - mint például ez - sem lehet képes katalógizálni az orvosi felszerelések minden formáját. Ezért ez az írás csak rövid részleteket közöl azon példákról, amelyek a Csillagflotta orvoslásában leginkább elterjedtek.

Orvosi Segédhologram: Orvosi Segédhologram, a csillaghajók orvosi tisztjének holografikus asszisztense. Az OSH kivetítés és erőterek keveréke, hasonlóan a holofedélzeten létrejövő tárgyakhoz.

Hypospray: A hypospray egy egyszerű és hatékony módja különböző anyagok intravénás bevitelére. Az eszköz egy szórófejet tartalmaz, amely a bőrön keresztül fájdalom nélkül juttatja be a szervezetbe a gyógyszereket, még a ruhán keresztül is. Ehhez csatlakozik egy cserélhető fiola, amely a beadandó anyagot tartalmazza. A hypospray számos előnnyel rendelkezik az egyszerű fecskendőhöz képest; mivel a spray a bőrt nem sérti fel, így a hypospray hegye nem szennyeződik az injekció során. Ezáltal az eszközt többször fel lehet használni a hegy sterilizációja nélkül. A hypospray ezen felül teljesen fájdalommentes, így az injekciótól való félelem már a múltté.

Bioágy: A kórházi ágy az egyik legfontosabb kelléke egy orvosi intézménynek, mivel a beteg ezen tölti a legtöbb időt. A korai ágyak egyszerűek voltak - csak egy hely, ahol a beteg kényelmesen pihenhet . A technológia előrehaladtával a kórházi ágy jóval rugalmasabbá vált, és már csak idő kérdése volt, mielőtt rutin orvosi rendszerek kerületek bele; ez vezetett el az eszköz korai változatához, amelyet már bioágynak neveznek. Ma a Csillagflotta bioágyát úgy tervezik, hogy széleskörű alapinformációkat adjon a betegről az orvosi személyzetnek. Beépített érzékelők segítségébel a bioágy állandóan figyelhet olyan adatokat mint a szívverés, hőmérséklet, légzés, stb. Ezeket egy állandó helyre írja ki, általában egy a bioágy fejrésze feletti panelre. Így a megjelenített információ a lehető legtisztább és könnyen elérhető. A vizuális megjelenítés mellett a bioágyak hanginformációkat is adhatnak, például a szívverés hangja vagy automatikus figyelmeztetések arra az esetre, ha bármelyik testfunkció is eltérne a beállított értékhatártól. A bioágyak használata alapvetően azt jelenti, hogy minden mai kórházi ágy egyenlő - valójában még jobb - a századokkal ezelőtti "hatékony gondoskodás" filozófiájú ággyal. Azonban, arra azért nincs elég forrás, hogy minden típusú orvosi eszközt az ágyba integráljanak. Mivel az alapvető cél megváltozott, ezért még a legmodernebb orvosi intézmények is csak viszonylag kevés csúcstechnológiájú ágyat tartalmaznak, ezek mellett jóval nagyobb számú standard bioágyat használnak.

Lézerszike: A lézerszike az egyik legegyszerűbb eszköze a modern orvoslásnak. A szike egy lézersugarat használ a penge helyett, ezzel vágják meg a beteget. A bemetszés ezáltal nagyobb fokú irányítás alatt lehet, és így megszűnt a fizikai érintkezés a beteg és az eszköz között, csökkentve a fertőzés veszélyét.

Kortikális stimulátor:
A kortikális stimulátor egy kicsi eszköz, amelyet a beteg agykéregbeli tevékenységek kontrollálására terveztek. A stimulátort a koponyára helyezik; olyan betegeknél használják akiknél csökkent vagy sérült az agyhullámminta.

Fiziostimulátor: A fiziostimulátor egy olyan rendszer, amit sérült egyének metabolikus funkcióinak növelésére terveztek. Az egység egy kis tenyérben tartható eszköz. 2267-ben Dr. McCoy ezt az eszközt használta, hogy Kirk kapitányt kihozza a mély kómából.

Autovarrat: Kézi egység, amelyet a bőrön lévő könnyebb sebek gyógyítására használnak. Autovarratokat használnak bemetszések lezárására, késsel vágott sebek gyógyítására, stb. 2369-ben egy autovarrattal gyógyították meg Picard kapitány szúrt sebét.
Neurális kábító:
Egy kis eszköz, amivel a beteget "elkábítják". A neurális kábítót általában műtétnél, altatáshoz használják.

Genetikus replikátor: Egy fejlett orvosi rendszer, amit sérült szervek kvantum szintű vizsgálatára és élő pótlások replikálására terveztek. Az eszközt Dr. Toby Russell tervezte, aki a gerincsérülések szakértője. A Föderáció elutasította Dr. Russell kérvényét az emberi kísérletekre, mivel a kockázat elfogadhatatlanul magas volt. 2368-ban ezt az eszközt Worf hadnagyon használták, aki megbénult egy baleset után. A replikátornak sikerült új gerincet létrehoznia, de a beültetés során Worf meghalt a műtőasztalon. Szerencsére a klingon fiziológia lehetővé tette, hogy újjáéldejen és később teljesen felépüljön.

Bőrregenátor: A bőrregenerátort a beteg bőrén lévő sérülések - pl. zúzódás, horzsolás - gyógyítására használják. A kézben is elférő eszközt az orvos a sérült terület fölött lassan előre-hátra mozgatja. A kezelés általában csak néhány másodpercig tart.

Defibrillátor: A defibrillátort a szív szinusritmusának helyreállítására használják. A modern defibrillátorok kézben is hordozható eszközök, amelyeket a bőrre tesznek közvetlenül a szív fölött; elindítás után egy számítógép vezérelte áramütést küld a szívbe.

Szubdermális szike: A szubdermális szikát bőr alatti bemetszésekhez használják, anélkül, hogy magát a bőrt megsértenék. Ennek segítségével egyszerűbb belső műtétek is elvégezhetők, a fertőzés veszélye és a bőrregenerátor használata nélkül


Virtuális Könyvtár (MSN ID-vel elérhető SkyDrive)
 
AndoraDátum: Szombat, 23-03-2013, 9:17:41 PM | Üzenet # 2
Lodestar - Főorvos
Csoport: Hadnagy

Teljes név: Dr. Elisabeth Howard

Üzenetek: 307
Kitüntetések: 6
Hírnév: 1
Állapot: Offline
A somnetikus rásegítő egy orvostechnikai eszköz, amit akkor használnak ha a beteg álmatlanságban szenved.
Egyszerűen az álmatlan beteg ágya mellé kell helyezni, és segít neki elaludni.

Hozzáadva (2013-03-23, 11:48 AM)
---------------------------------------------
A szinaptikus stimulátor egy kis eszköz, amely képes közvetlenül elérni az egyén idegrendszerét.

Hozzáadva (2013-03-23, 8:17 PM)
---------------------------------------------
Antigravitációs hordágy: A betegek szállítására alkalmas a hajókon azonban bolygófelszíneken nem használható mivel csak sík felületen képes mozogni. Az egész ágy lebeg így nagyon könnyű tolni. A hajókon a sérültekhez érkező orvosi csapat egyik alapfelszerelése és azoknál a sérülteknél használják akik saját lábukon nem képesek eljutni a gyengélkedőre. Több fajtája is létezik.

Bioszűrő: A transzporter rendszer része, feladata a veszélyes vírusok és baktériumok kiszűrése az anyagfolyamból. Bizonyos időközönként meg kell tisztítani.

Elektromikroszkóp: A nagyon kicsi élőlények tárgyak tanulmányozására alkalmas például mikroorganizmusok vagy vírusok. A régi mikroszkópok fény segítségvel működtek de az Elektronmikroszkópok elektronsugarat bocsátanak ki aminek sokkal kisebb a hullámhossza mint a fényé így jobb felbontású lesz a kép. Egy ilyen mikroszkóppal akár atomok vizsgálata is lehetséges. A 20. században ezek az eszközök nagyon nagyok és költségesek voltak de a 23. századra már egy asztalon is elfért.





"Kindness is more important than wisdom, and the recognition of this is the beginning of wisdom."
"We are all travelers in the wilderness of this world, and the best we can find in our travels is an honest friend."
"The average dog is a nicer person than the average person."
"Friend is someone who understands your past, believes in your future, and accepts you just the way you are."


Az üzenetet módosította: Andora - Szombat, 23-03-2013, 12:46:55 PM
 
Fórum » Anyagok » Enciklopédia » Orvosi technológia I. (Orvostudomány)
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés: